Milyen nyílászáróra van szükségem?

Egy átlagember az élete folyamán csak néhány alkalommal kerül abba a helyzetbe, hogy nyílászárót vásároljon ingatlanjára. Ezen alkalmak között akár 10-15 év is eltelhet. A dinamikus fejlődés, az újdonságok áradata nyílászáró ágazatnál is jelen van, így sok esetben nem tudjuk, hogy is álljunk neki a választásnak.

A legfontosabb lépés az, hogy végiggondoljuk, mik a zavaró tényezők meglévő nyílászárónkban ill. , hogy mik azok a dolgok, érzések amelyeket elvárnánk az új termékünktől.

Jelenleg a nyílászáró piacon nagyon sokféle profilcsalád terméke megtalálható. Fontos elmondani, hogy a profil szerves része, de nem egésze az ablaknak.

Egy komplett nyílászáró az alábbi alapvető részekből épül fel.

Műanyag profil

A profil a nyílászáró váza, belső részébe van becsavarozva a stabilitást biztosító merevítő vasat, ráhelyezve a nyitást-zárást biztosító biztonsági vasalat, ill. ebbe a keretbe van behelyezve az üveg.

A profilok fő tulajdonságjegyei a beépítési mélység, a légkamrák száma, a profil falvastagsága, ill. a gumitömítések.

Néhány éve még a légkamrák számának bűvöletében éltünk, majd az egyre szélesebb beépítési mélységgel rendelkező profilok kezdtek teret hódítani.

Jelenleg a tudatos nyílászáró vásárló a bevizsgált hőátbocsátási érték (Uf) alapján választja ki a számára legideálisabb terméket. Tény, hogy fontos a kamrák száma (min. 6 kamra) ill. a beépítési mélység (min. 74 mm), de nagyban hozzájárul a kamrák kialakítása és a körbefutó gumitömítések száma (két vagy háromszoros gumitömítés).

Ezek figyelembevételével, már biztosan jó minőségű profilból készült nyílászárót fogunk vásárolni.

Az ETIK Kft. termékeinek főbb jellemzői:

ETIK Linear 74 mm

  • • 74 mm-es beépítési mélység
  • • háromszorosan körbefutó gumitömítés, innovatív középtömítéssel
  • • 6 légkamra
  • • Külső falvastagság 2,8 mm
  • • Uf = 1,1 W/m2K

A műanyag profil kiválasztásának másik fő szempontja az esztétikai megjelenés. Mivel egy ablakban a legimpozánsabb jegyeket ez a keret adja, ezért fontos kiválasztanunk a számunkra leginkább tetszetős formát és színt.

Termékeinket formailag a letisztult elegancia jellemzi, színválasztékunk pedig nagyon sokrétű.

Az esztétikus kívül-belül fehér ablak mellett 42 féle faerezet mintás, valamint 16 féle homogén renolit fóliás profilokat tudunk biztosítani, amely gyárilag helyeznek fel a fehér profilra.

Nagy népszerűségnek örvend a mindkét oldalon anthrazit szürke fóliás 3D termékünk, melynél a profil falc része is szürke színű, így tökéletes a színharmónia.

Amennyiben a külső oldalra alumínium borítás kerül, abban az esetben belül akár fehér vagy famintás, kívül pedig bármilyen RAL színben pompázhat termékünk.

Acélmerevítés

Az acélmerevítés az ablak láthatatlan, de statikai szempontokból az egyik legfontosabb része. Mivel a műanyag profil reagál a hőingadozásra, ezért merevítés nélkül a profil eldeformálódna. A megfelelő falvastagsággal rendelkező acélmerevítés adja meg a szerkezet stabilitását és gátolja meg a tok ill. szárnyprofil csavarodását. Akár a falba rögzíett tokprofilról, akár a mozgó szárnyprofilról beszélünk, cégünk ragaszkodik a 2 mm-es C ill. zártszelvény merevítővas alkalmazásához. Ezzel biztosítjuk az ETIK minőséget nyílászáróinknál.

Biztonsági vasalat

A biztonsági vasalt az ablak működését befolyásoló elemek összessége. A buktatás, nyitás, zárás kilincs segítségével valósul meg. A minőségi vasalat és a szakszerű beszerelés alapkövetelmény a jó minőségű nyílászárónál. Ablakoknál a szárnyon körbefutó vasalaton helyezkednek el a gombafejek, csapok, amelyek a tokrészre szerelt zárfogadókba rögzülnek záráskor.

Bejárati ajtóinknál alapesetben 5 ponton záródó gombafejes vasalatot biztosítunk vásárlóinknak.

Az ablakok és bejárati ajtók statikai és biztonságtechnikai vasalatairól további információkat itt olvashat.

Üveg

A nyílászáró másik nagy látszó része az üveg, illetve hőszigetelt panel, amely nagyban befolyásolja a termék hőszigetelését. Az üveg esetében az Ug érték mutatja meg számunkra azt, hogy milyen mértékű a hőátbocsátás.

Napjainkban már alapesetben két- vagy háromrétegű, argon gázzal töltött, lágyfémbevonatos üvegeket használnak. Ezen üvegek Ug értéke akár 0,5 W/m2K is lehet.

Amennyiben a legjobb hőszigetelést szeretné választani, érdemes a háromrétegű üvegek iránt érdeklődni. Szélesebb beépítési mélységű rendszereknél már alapesetben ez ajánlatos, mint ahogy az ETIK S9000 termékünknél is 48 mm-es háromrétegű üveget használunk. Ezen üvegeknél három üveglap található, melyeket különböző méretű távtartók (alumínium, melegperem) tartanak össze egymással. A légrésekben argon gáz található és mindkét szélső üveg belső fele lágyfémbevonattal rendelkezik.

A légrések növelésével (max. 18 mm), ill. a távtartó melegperemes változatra való cseréjével csökkenthető a hőátbocsátási érték így érhető el az Ug=0,5 W/m2K érték. További üvegekkel kapcsolatos információkat itt olvashat.

Ezek együttese határozza meg a termék minőségét, hőszigetelési együtthatóját, statikáját, biztonsági fokozatát, megjelenését.