Egyedi termékmegoldások

Alakos vagy íves nyílászárók

Egy ingatlan arculatát nagyban befolyásolja a nyílászáró megjelenése. A szín és a méret mellett egyediséget kölcsönöz, ha nem csak derékszögű ablakok kerülnek egy házba. Erre praktikus megoldás az alakos, íves szerkezetek, körablakok elhelyezése. 

A tulajdonosi igények mellett, a szerkezet méretei és szögei határozzák meg, hogy milyen funkciót tud ellátni a nyílászáró. Amennyiben a fény bejutatása a fő szempont, akkor fix szerkezetet ajánlunk, melynek kivitelezési lehetősége szerteágazó. Legtöbbször viszont a szellőztetést is meg kell oldani. Ez esetben a nyílások kialakítása előtt egyeztetni kell a kivitelezővel, hogy az igényeknek megfelelő ablak kerülhessen az ingatlanba. Megfelelő paraméterek esetén bukó vagy nyíló körablak, alakos-íves szerkezet esetén bejárati ajtó, bármilyen nyitású ablak és alakos-íves felülvilágítóval rendelkező toló-bukó is kivitelezhető.Egyedi termékmegoldások

Toló ajtók

Korunk fő építészeti jegye a nagyméretű nyílászárók megjelenése. Fontos szemponttá vált a természet-közeliség, a csodálatos magyar panoráma beillesztése a lakótérbe. Ez eredményezte a különböző toló ajtók használatának létjogosultságát. Funkciójában is pozitív lehetőségeket mutat, mivel a mozgó szárny nem nyílik be a különböző helyiségekbe, hanem egy fix rész vagy a fal előtt eltolódik, így a nem foglal el helyet a lakótérből és könnyedén összenyithatóvá válnak a terek. 

Toló szerkezeteknél az alábbi lehetőségek közül választhat:


Toló-bukó erkélyajtó

A legkedveltebb kivitel jelenleg a toló-bukó működtetésű erkélyajtó. 

Fix és mozgó szárnyelemből áll össze a szerkezet, melynek szárnya zárt állapotban a fix mező síkjában helyezkedik el. A mozgó szárny a kilincs elfordításával a szoba irányába kiemelkedik a síkból és a fix mező előtt egy tokra szerelt sínrendszeren eltolódik. Nagy előnye, hogy a mozgó szárnyat bukó állásban is lehet használni, így a szellőztetés praktikusan megoldható. Mivel a sínrendszer a tok alsó részén is fut, így alacsony küszöbű kialakítás nem megoldható. Lehetőség van kétszárnyú kivitelre is, melynél középről tolódik két szárny a fix mezők vagy a fal elé. 

Alapesetben toló-bukóink kézi működtetésű vasalttal rendelkeznek, melynél a bukó állapotból a szárnyat kézzel vissza kell tolni a helyére, hogy a kilincs elfordításával a zárást el tudjuk végezni. Amennyiben a méret vagy a vevő igényli, ez a vasalat egy modernebb kényszerműködtetésű vasaltra váltható ki. Ekkor nem kell a szárnyat betolni, mivel a kilincs elfordításával a vasalat helyére húzza, pozícionálja és bezárja az erkélyajtót. 

Toló-bukó erkélyajtóink zárható átmenő kilinccsel is rendelhetők.Egyedi termékmegoldások

Emelő-toló ajtó

Az emelő-toló ajtó adja a legjobb lehetőséget arra, hogy nagy üvegfelületeket – panoráma kilátást biztosítsunk életünkbe. 

A mozgató kocsik rejtett módon az ajtó alsó élében kaptak helyet, így letisztult, kifinomult megjelenésű a szerkezet. Ez a vasalt a lehető legmodernebb kialakítás, ezáltal könnyeddé teszi a szárny működését, így nincs szükség felesleges erőkifejtésre. 

Az emelő-toló ajtó nagy előnye, hogy süllyesztett küszöbbel is rendelhető, amely lehetővé teszi az akadálymentes közlekedést, akár zsúrkocsit is könnyedén kitolhatunk rajta a teraszra. Egyszárnyú kivitel esetén, egy úgynevezett vakszárnyból (fix) és egy mozgó szárnyból épül fel a szerkezet. Ebben az esetben a mozgó szárny a vakszárny elé csúszik be. Kétszárnyú kivitel esetén középről tudjuk eltolni a két szárnyat a vakszárnyak elé, így még nagyobb átjárhatóságot tudunk biztosítani. 

Emelő-toló ajtóink zárható átmenő kilinccsel is rendelhetőek.
Egyedi termékmegoldások

Harmonika ajtó

A harmonika ajtó az egyik legnagyobb átjárási lehetőséget biztosító tolóajtó típus. Belső térelválasztásra, ingatlan és terasz vagy télikert elválasztására, ajtónyílások lezárására alkalmas. 

A mozgó szárnyak harmonikaszerű oldalirányú mozgásáról kapta a nevét. A toló-bukó erkélyajtóhoz hasonlatosan, kilinccsel tudjuk a szerkezetet nyitni, majd kézi működtetéssel eltolni a szárnyakat. Különleges szerkezeti felépítésének köszönhetően közel 6 méteres szélesség is gyártható. A vevői igények mellett a méret határozza meg, hogy hány mozgó szárnyból állhat a nyílászáró. 

Alapesetben tokküszöbös megoldással készülnek harmonika ajtóink, ezesetben át kell lépni egy kb. 8 cm-es alsó részt. Egyedi igény esetén a tokküszöb helyettesíthető rejtett küszöbbel, mely az akadálymentes közlekedést biztosítja. 

Harmonika ajtóink zárható átmenő kilinccsel is rendelhetőek.